Το Σχολείο που θέλεις: Η θεαματική μεταμόρφωση ενός δημοτικού στη Θεσσαλονίκη

Ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο υποδέχτηκε με τη νέα σχολική χρονιά, τους 262 μαθητές του 92ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Το κτίριο πήρε νέα πνοή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον «Το Σχολείο που θέλεις».

“Το σχολείο διαθέτει πλέον σύγχρονες, λειτουργικές και αισθητικά άψογες υποδομές” μας εξηγεί ο εκπαιδευτικός που σημειώνει πως “τα οφέλη είναι πολλαπλά και έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλους: μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και στην τοπική κοινωνία”. Η ανακαίνιση του 92ου Δημοτικού Σχολείου πραγματοποιήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, με εντατικούς ρυθμούς και οι μαθητές βιώνουν καθημερινά ένα σχολείο βελτιωμένο, πιο όμορφο και πιο ασφαλές. Το σχολικό κτίριο του 1992 που βρίσκεται στην 4η Δημοτική Κοινότητα, αντιμετώπιζε μια σειρά από ελλείψεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με περισσότερες από 50 σημαντικές παρεμβάσεις, μέσα από μια επένδυση που ξεπέρασε τις 100.000€.

coca_aftr.jpeg

Το “Σχολείο που θέλεις” φρόντισε μεταξύ άλλων για τις βαφές εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την επισκευή και συντήρηση κουφωμάτων, τζαμιών και άλλων υποδομών, ξυλουργικές και σιδηρικές κατασκευές, κατασκευές στον περιβάλλοντα προαύλιο χώρο, αναβάθμιση των αθλητικών χώρων και αιθουσών, υδραυλικές και αποχετευτικές εργασίες, ηλεκτρολογικές εργασίες, αποκαταστάσεις ζημιών καθώς και φύτευση πρασίνου και δέντρων. “Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι προδιαθέτουν όλους μας θετικά για τη διαμόρφωση παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού, συνεργατικού κλίματος που συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη του σκοπού της εκπαίδευσης” σημειώνει ο κ. Μποσδελεκίδης.

Μια αισθητική, όσο και πρακτική αναβάθμιση που συμβάλει στην καλύτερη συνεργασία όλων. “Οι γονείς, κηδεμόνες και όλη η τοπική κοινωνία, ευαισθητοποιούνται ώστε όλοι μαζί να στηρίζουν την προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών” μας εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου της Θεσσαλονίκης. Το σχολείο συμμετείχε στο πρόγραμμα «Το Σχολείο που θέλεις» μετά από πρόταση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και έγκριση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χάρη στην κινητοποίηση γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινότητας, ξεχώρισε ανάμεσα στα 9 υποψήφια σχολεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με 3.546 ψήφους. Στα 8 συνυποψήφια σχολεία, η εταιρεία προσέφερε από μία δωροεπιταγή των 500€, για την ενίσχυση του σχολικού εξοπλισμού.

Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μποσδελεκίδης, “το σχολείο σήμερα δημιουργεί πλούσια, θετικά, όμορφα συναισθήματα και αποτελεί ασφαλή, ευχάριστο χώρο εργασίας για όλους”.

H συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανακαίνιση του σχολείου, εντάσσεται στο πρόγραμμα που υλοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην πόλη, για τη βελτίωση σχολικών υποδομών. Μέσα από το «Το Σχολείο που θέλεις», περισσότεροι από 4.500 μαθητές απολαμβάνουν κάθε χρόνο ένα πιο ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον σε 13 πλέον ανακαινισμένα σχολεία, ενώ το σύνολο της επένδυσης έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο ίδιος ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Γιάννης Μπουτάρης επισκέφτηκε το σχολείο και δήλωσε: “Το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Coca-Cola Τρία Έψιλον να βοηθήσει στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Σχολείου, ήταν εξαιρετικό. Η προσπάθεια αυτή δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητας”.

“Για μια αποτελεσματική, ουσιαστική, δημιουργική διδασκαλία είναι απαραίτητα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα κατάλληλα βιβλία, οι εκπαιδευτικοί που εφαρμόζουν καλές πρακτικές, η κατάλληλη οργάνωση και διοίκηση της σχολικής ζωής. Εξίσου σημαντικά όμως με τα παραπάνω είναι οι κατάλληλες  κτιριακές υποδομές και εξοπλισμοί (πίνακες, θρανία, βιντεοπροβολείς κ.τ.λ.)” αναφέρει στο NEWS 247 ο διευθυντής του  92ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι λογικό, εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές αγωνιούν για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. “Σήμερα υπάρχει έκδηλη αγωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα για την έλλειψη των υποδομών και των εξοπλισμών” εξηγεί ο κ.  Μποσδελεκίδης και προσθέτει: “Το σχολείο μας όμως διαθέτει πλέον σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμούς, για τα οποία η συμβολή του προγράμματος “Το σχολείο που θέλεις” ήταν καθοριστική”.

Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/koinonia/to-sxoleio-poy-theleis-h-theamatikh-metamorfwsh-enos-dhmotikou-sth-thessalonikh.4354307.html

Advertisements