Η Coca-Cola Τρία Έψιλον επενδύει στους νέους δίνοντας κίνητρα και ευκαιρίες

Διανύουμε μία συναρπαστική εποχή για τον εργασιακό χώρο. Το μέλλον του τρόπου εργασίας, μαζί με την επιρροή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλάζουν τα δεδομένα και επιτάσσουν νέες κατευθύνσεις. Ο μοναδικός συνδυασμός εμπειριών, χαρακτηριστικών και τρόπου σκέψης του καθενός μπορεί να φέρει νέες προοπτικές, να γεννήσει νέες ιδέες, να ωθήσει στην καινοτομία. Σήμερα λοιπόν, η συζήτηση γύρω από την διαφορετικότητα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και μας αφορά όλους.

Coca-Cola Τρία Έψιλον

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους εργοδότες της αγοράς και λαμβάνει εδώ και χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ενός δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακού περιβάλλοντος όπου όλοι νιώθουν μέρος της ομάδας. Πρόσφατα η εταιρεία υπέγραψε την «Χάρτα Διαφορετικότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την δέσμευσή της για ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις.

Με αυτή την αφορμή, η Σοφία Κάντα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Coca-Cola Τρία Έψιλον, αναλύει το μέλλον του εργασιακού χώρου και τη σημασία της διαφορετικότητας, αποκαλύπτει τα μυστικά για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα και μιλά για τις ευκαιρίες που έχουν οι νέοι σήμερα να χτίσουν το μέλλον τους εδώ, στην Ελλάδα.

Οι συμβουλές που θα έδινε σε έναν νέο που σχεδιάζει σήμερα το επαγγελματικό του μέλλον και ετοιμάζεται για την επόμενή του συνέντευξη:

«Να κυνηγάει τα όνειρά του με πάθος και αυτό να φαίνεται σε κάθε ευκαιρία. Να μπορεί να είναι ευέλικτος. Ζούμε σε μία εποχή χωρίς στεγανά. Με την ταχύτητα που αλλάζουν σήμερα τα πράγματα,  δεν υπάρχουν σταθεροί ρόλοι. Χρειάζεται να μπορεί κανείς να συνεργάζεται με πολλούς ανθρώπους, σε διαφορετικά περιβάλλοντα, γνωρίζοντας πως αυτό που σήμερα θεωρείται δεδομένο, αύριο ίσως να μην υπάρχει. Για εμάς οι αξίες, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά είναι εξίσου σημαντικά κριτήρια με το ταλέντο και τις δεξιότητες. Έχει σημασία ένας εργαζόμενος να λειτουργεί ομαδικά, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να έχει πάθος για υψηλή απόδοση. Να θέλει να εξελίσσεται διαρκώς και να  μαθαίνει, έχοντας έμφυτη περιέργεια για ό,τι συμβαίνει γύρω του. Να βλέπει τα λάθη ως ευκαιρία και να μαθαίνει από αυτά. Αλλά πάνω από όλα να είναι ο εαυτός του, χωρίς να προσποιείται! Αυτό, είναι που θα ξεχωρίσει κάποιον ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους».

Για το αν είναι δυνατόν μέσα σε μια εταιρεία, όπως η Coca-Cola Τρία Έψιλον – που είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας και ο μεγαλύτερος εργοδότης του κλάδου τροφίμων και ποτών – να είναι κάποιος ο εαυτός του και για τους τρόπους που ενισχύεται η διαφορετικότητα μέσα σε αυτήν, η κ. Κάντα αναφέρει τα εξής:

«Εμείς από τη φύση μας είμαστε μια ιδιαίτερα ποικιλόμορφη εταιρεία. Οι άνθρωποί μας βρίσκονται σε γραμμές παραγωγής, στην αγορά ή σε γραφεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έχουμε χιλιάδες διαφορετικούς πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές, και συνάδελφους σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλός μας. Πρόκειται για ανθρώπους με διαφορετική προσωπικότητα, φύλο, εθνικότητα, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, δεξιότητες, υπόβαθρο και με πολλά άλλα ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Όλοι μαζί δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα διαφορετικότητας και συμβάλουν καθοριστικά σε όλα όσα έχουμε χτίσει στα 50 χρόνια μας στην Ελλάδα.

Γνωρίζουμε λοιπόν έμπρακτα πως οι διαφορετικοί άνθρωποι είναι μαζί πιο δυνατοί. Γι’ αυτό και χτίζουμε εκείνες τις συμπεριφορές που αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα και ενδυναμώνουν τους ανθρώπους μας να είναι ο εαυτός τους, να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα, αναγνωρίζονται και προοδεύουν μέσα σε ένα σύνολο που τους δέχεται όπως είναι. Παράλληλα διασφαλίζουμε πως οι ατομικές μας πεποιθήσεις δεν θα επηρεάζουν την κρίση και τη λήψη αποφάσεων.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που διαρκώς λαμβάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υιοθέτηση της Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βάση τα διεθνή πρότυπα, η υποστήριξη της εξέλιξης των ανθρώπων χωρίς φραγμούς ή διακρίσεις, η διασφάλιση μιας διευρυμένης ομάδας υποψηφίων για την ενδυνάμωση των ομάδων με νέα ταλέντα, ένα κοινό σύστημα αξιολόγησης για όλους, αμοιβές χωρίς διακρίσεις, καθώς και η δημιουργία διατμηματικών ομάδων, όπου όλοι συμμετέχουν βάσει των δεξιοτήτων τους και όχι βάσει φύλου, ηλικίας ή άλλου προσανατολισμού. Η δέσμευση της εταιρείας μας  διατρέχει όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, ενώ διασφαλίζεται και μέσα από τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας που εφαρμόζουμε, ώστε όλοι να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Για την εξέλιξη που μπορεί να έχει ο κάθε εργαζόμενος μέσα στην εταιρεία, τονίζει:

«Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον πιστεύουμε πολύ στη διαρκή μάθηση και την ανάπτυξη μέσα από ουσιαστικές κρίσιμες εμπειρίες και αναθέσεις έργων, πέρα από τον ρόλο των ανθρώπων μας. Σκοπός μας είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εργαζομένων μας σε όλες τις βαθμίδες, η προσωπική και επαγγελματική τους ενδυνάμωση και η διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους. Θέλουμε οι άνθρωποί μας να αισθάνονται ότι εργάζονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον που τους καταλαβαίνει και τους στηρίζει, να μπορούν δοκιμάζουν διαρκώς νέα πράγματα σε όλες τις φάσεις της καριέρας τους και να έχουν απεριόριστες δυνατότητες για μάθηση, ανάπτυξη  και γρήγορη επαγγελματική εξέλιξη.

Υλοποιούμε, μεταξύ άλλων, μία ολοκληρωμένη στρατηγική ταχείας εξέλιξης και ανάπτυξης των ταλέντων μας, με στοχευμένα και μακροχρόνια πλάνα καριέρας, εμπλοκή σε σημαντικά project του οργανισμού, καθοδήγηση από στελέχη καθώς και προγράμματα ταχείας ανάπτυξης για προετοιμασία σε μελλοντικούς ρόλους. Το 85% των ρόλων ευθύνης καλύπτονται εσωτερικά, μέσω προαγωγών, και περίπου 15 στελέχη μας κάθε χρόνο αναλαμβάνουν ρόλους στον ευρύτερο Όμιλο και άλλες χώρες που δραστηριοποιούμαστε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εξίσου σημαντικός για εμάς, ως κορυφαία εταιρεία καταναλωτικών αγαθών που θέλει να πρωτοπορεί, οδηγώντας τις εξελίξεις στον κλάδο μας. Η εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε, γι’ αυτό και αναζητούμε διαρκώς τρόπους να δώσουμε στους ανθρώπους μας νέες δεξιότητες (reskilling) και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Για να αναφέρω ένα παράδειγμα, πρωτοπορώντας στον κλάδο καταναλωτικών αγαθών, χρησιμοποιούμε Augmented Reality στη διαχείριση αποθήκης με τη λειτουργία Vision Picking. Οι χειριστές της αποθήκης μας, με έξυπνα γυαλιά και φωνητική εντολή έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν μία παραγγελία. Πρόκειται για μία καινοτομία που ενισχύει την τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας της τάξεως  6% -8% και ακρίβεια στην ορθή εκτέλεση της παραγγελίας του πελάτη κατά 99,99%».

Για το αν είναι εύκολο μια εταιρεία 1.500 εργαζομένων να ακούει και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των εργαζομένων της, αναφέρει:

«Αν και είμαστε πράγματι μια μεγάλη εταιρεία, έχουμε επιλέξει να μην έχουμε ένα αυστηρά ιεραρχικό μοντέλο επικοινωνίας. Άλλωστε ο παλμός της εταιρείας μας δίνεται από τους ανθρώπους μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στους πελάτες μας στην αγορά ή στις γραμμές παραγωγής μας στα εργοστάσια! Υλοποιούμε καταρχήν την ετήσια έρευνα ικανοποίησης εργαζομένων στην οποία οι άνθρωποί μας έχουν την ευκαιρία να μας δώσουν το feedback τους και να εκφράσουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανάγκες τους για όλα όσα τους αφορούν. Κάθε χρόνο με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας υλοποιούμε στοχευμένα πλάνα για κάθε τμήμα με δράσεις και πρωτοβουλίες που απαντούν στις προτεραιότητές που μας θέτουν. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς υλοποιούμε μικρότερε έρευνες για να παρακολουθούμε την πρόοδό μας στα βασικότερα ζητήματα. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να εκφράζονται ανοιχτά, προτιμούμε να συζητάμε πρόσωπο με πρόσωπο αποφεύγοντας τα πολλά email, υποστηρίζουμε την συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικές βαθμίδες και τμήματα μέσω διατμηματικών projects, και μέσα από συντονισμένες συναντήσεις και αφορμές συζητάμε σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τις προτεραιότητες που ανακύπτουν σε όλα τα τμήματα και επίπεδα της εταιρείας. Τέλος, φέτος αναβαθμίσαμε το μοντέλο αξιολόγησης και ανάπτυξης εστιάζοντας πλέον στην συχνή ανατροφοδότηση από τον προϊστάμενο, προς τον προϊστάμενο και από τους συνεργάτες μας, η οποία και υποστηρίζεται μέσω ενός νέου εύχρηστου application στο κινητό όλων».

Για τα κίνητρα που δίνει στους νέους για να μείνουν και να δουλέψουν στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, δεδομένου ότι στο εξωτερικό σήμερα προσφέρονται καλύτερες συνθήκες εργασίας, ξεκαθαρίζει:

«Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον έχουμε δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον που απαντά με σύγχρονους τρόπους στις επαγγελματικές και προσωπικές φιλοδοξίες των εργαζομένων, με φροντίδα για τους ανθρώπους, δυνατότητες για συνεχή μάθηση και επαγγελματική εξέλιξη, με ανταγωνιστικές παροχές και αμοιβές στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης σύνδεσης της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Σε σχετικές έρευνες, και ειδικά μεταξύ των νέων, το κομμάτι «αμοιβές και παροχές» βρίσκεται μέσα στους 3 σημαντικότερους λόγους επιλογής εταιρειών. Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον τα τελευταία  χρόνια έχουμε προχωρήσει σε σημαντική αύξηση μισθών και παροχών καθώς και στην αναβάθμιση των προγραμμάτων μας σε όλους τους τομείς. Προσφέρουμε ένα σύνολο ανταγωνιστικών παροχών, που περιλαμβάνει καταρχήν έναν ανταγωνιστικό μισθό σε σχέση με την αγορά, τον οποίο έχουμε αυξήσει δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και ενισχυμένο φαρμακευτικό και συνταξιοδοτικό πλάνο, σημαντικές εκπτώσεις σε ένα δίκτυο καταστημάτων και υπηρεσιών και ένα σύνολο σημαντικών παροχών για όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες.

Εξίσου σημαντικός λόγος επιλογής εταιριών είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρουν. Στην εταιρεία μας μπορεί κανείς να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί γρήγορα, και να χτίσει μια επιτυχημένη καριέρα. Υλοποιούμε ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης ταλέντων με προγράμματα ταχείας εξέλιξης όπως το «Fast Forward» που τους προετοιμάζουν για μελλοντικούς ηγετικούς ρόλους,  ενώ δημιουργούμε πλάνα ανάπτυξης καριέρας και εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα ηγεσίας.  

Συνδυαστικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στην προσωπική ζωή των ανθρώπων μας και ενθαρρύνουμε το ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, ώστε να έχουν το απαιτούμενο χρόνο για κάνουν όλα όσα αγαπούν εκτός εργασίας. Υλοποιούμε προγράμματα όπως το «FlexyLife», μέσω του οποίου δίνουμε επιπλέον μέρες αδείας σε νέους γονείς και ευελιξία στους εργαζόμενους γραφείου να δουλεύουν από το σπίτι κάποιες μέρες το μήνα, ενώ μέσα από δράσεις όπως τα “Family Days” και “Engagement Days” τους προσφέρουμε στιγμές  χαλάρωσης και χαράς μαζί με τους συναδέλφους και τους αγαπημένους τους.

Επιπλέον σαν εταιρεία δίνουμε τη δυνατότητα και σε όσους επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό να το κάνουν, σε μία από τις 28 χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλός μας. Οι πρακτικές αυτές είναι μόνο ένα μέρος των όσων κάνουμε με αγάπη κάθε μέρα και που μας κάνουν να συνεχίζουμε να ξεχωρίζουμε ως εργοδότης επιλογής. Γενικά σαν εταιρία δεν επαναπαυόμαστε, εξελίσσουμε συνεχώς το εργασιακό μας περιβάλλον, θέλοντας όχι μόνο να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα μας αλλά και να κάνουμε όσους έφυγαν να γυρίσουν!» 

Πηγή άρθρου:
https://www.thetoc.gr/new-life/creatives/article/i-coca-cola-tria-epsilon-ependuei-stous-neous-dinontas-kinitra-kai-eukairies