Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Οι γυναίκες στη συντήρηση αεροσκαφών της Aegean

Το αφιέρωμα του Blue Magazine της Aegean για τις γυναίκες που έσπασαν τα στερεότυπα και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης στη συντήρηση των αεροσκαφών.

1587196_aegean_women_lifo_-1-_2

Το Airbus A320 βγαίνει αργά από το υπόστεγο συντήρησης της AEGEAN στο αεροδρόμιο της Αθήνας και οδηγείται προς τον χώρο στάθμευσης. Σε λίγη ώρα, το πλήρωμα θα επιβιβαστεί, θα υποδεχτεί τους επιβάτες και θα ξεκινήσουν την πτήση τους. Καθώς το αεροπλάνο απομακρύνεται, όλοι όσοι εργάστηκαν σε αυτό νιώθουν το ίδιο αίσθημα ικανοποίησης.

Ανάμεσά τους, οι γυναίκες μηχανικοί του τμήματος συντήρησης γνωρίζουν με κλειστά μάτια κάθε του λειτουργία. Το A320 έχει πάνω από 2.000 διακριτά εξαρτήματα και οι μηχανικοί του τα γνωρίζουν όλα. Άλλες έξι συνάδελφοί τους, σε άλλα τμήματα της Τεχνικής Διεύθυνσης, φροντίζουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των αεροσκαφών και την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων. Όλες τους νιώθουν ότι συμμετέχουν σε κάτι σημαντικό, σε κάτι που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων που ταξιδεύουν για δουλειές, σπουδές, διακοπές ή για την οικογένεια. Δεν έχουν απέναντί τους μόνο μηχανήματα, οθόνες, γαλλικά κλειδιά και αλγόριθμους, έχουν και ανθρώπους, τους επιβάτες τους.

Όλες οι κυρίες με τις οποίες μιλήσαμε δηλώνουν ότι πάντοτε στο μυαλό τους έχουν την εμπιστοσύνη με την οποία τις περιβάλλει ο επιβάτης. Και αυτή την εμπιστοσύνη την τιμούν και την κερδίζουν καθημερινά, η καθεμία από το πόστο της, είτε ρυθμίζει το σύστημα πλοήγησης στο πιλοτήριο, είτε επιδιορθώνει μεταλλικά μέρη στο εργαστήριο, είτε υπολογίζει μαθηματικά μοντέλα χρήσης και συντήρησης. Το ότι είναι λίγες τις καθιστά πολύτιμες. Το ότι κάνουν μια δύσκολη και πολύπλοκη εργασία τις κάνει ακόμα πολυτιμότερες.

Μέρα και νύχτα στο υπόστεγο

Όταν το 2013 η κ. Αλεξία Ιωάννου ξεκίνησε, ως τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Αεροσκαφών του ΤΕΙ Χαλκίδας, την πρακτική της στην AEGEAN, δεν γνώριζε ότι στην πρώτη γραμμή των μηχανικών δεν υπήρχε τότε καμία γυναίκα. «Ούτε το πρόσεξα ούτε με ένοιαξε», μας λέει σήμερα, «επειδή από την πρώτη στιγμή ενθουσιάστηκα και αγαπούσα πολύ την αεροπορία και τα αεροπλάνα».

Από την αρχή αντιμετώπισε τις επιφυλάξεις της οικογένειάς της. «Ο πατέρας μου, προερχόμενος κι εκείνος από τον χώρο της αεροπορίας, είχε χρειαστεί να εργαστεί για μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό και ανησυχούσε ότι, αν ακολουθούσα παρόμοια καριέρα, αυτό θα είχε επίπτωση στη ζωή μου και στην οικογένειά μου. Όταν είδε, όμως, ότι αυτή η ασχολία με έκανε να νιώθω χαρούμενη και ολοκληρωμένη, με στήριξε ολόψυχα».

Την ίδια εποχή, ήρθε για πρακτική και η κ. Αγγελική Ταχλιαμπούρη, από το ίδιο τμήμα των ΤΕΙ Χαλκίδας. «Η αλήθεια είναι ότι συνάντησα ένα κλίμα ευγενικής αμηχανίας, αφού οι συνάδελφοι δεν είχαν εργαστεί ξανά με γυναίκες. Δεν ήταν αυτονόητο ότι ξέραμε τη δουλειά, έπρεπε να το αποδείξουμε, όπως κάθε μηχανικός που έκανε την πρακτική του, άλλωστε».

1587184_aegean_women_lifo_-3-

Ο κ. Γιάννης Αλούκος, αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας, ήταν από εκείνους που βοήθησαν στην ενσωμάτωση των γυναικών στο τμήμα. «Επειδή, όπως στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα όντως πρόκειται για ανδροκρατούμενο επάγγελμα, οι γυναίκες μηχανικοί έχουν μία ακόμη πρόκληση –εκτός από την ίδια τη δουλειά– να αντιμετωπίσουν. Γι’ αυτό και μάλλον είναι πιο αποφασισμένες να αποδείξουν ότι κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά τους με τους άντρες συναδέλφους τους που είναι χρόνια στον κλάδο.

Όταν αρχίσαμε να δεχόμαστε φοιτητές για την πρακτική τους, με την προοπτική κάποιοι από αυτούς να προσληφθούν, διαπιστώσαμε ότι η επίδοση των γυναικών ήταν υψηλή. Δεν χρειάστηκε να επιβάλουμε με κάποιον τρόπο την παρουσία τους ούτε είχαμε τέτοιο σκοπό. Οι ίδιες, με την απόδοση, τις επιδόσεις και τις ικανότητές τους, ενσωματώθηκαν ως ισότιμα μέλη της ομάδας και η ένταξή τους ήταν ομαλή από την πρώτη μέρα».

Η κ. Μαρία Χατζηχριστοφή άρχισε να εργάζεται στην AEGEAN ως αεροσυνοδός το 2011, αλλά η αγάπη της για την αεροπορία και η φυσική της κλίση την έκαναν να στραφεί στο επάγγελμα του μηχανικού. «Οι δικοί μου ξαφνιάστηκαν. Κάποιοι άλλοι νόμιζαν ότι σκοπός μου είναι να καταλήξω σε κάποιο γραφείο. Αλλά εγώ το είχα αποφασίσει».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, θυμάται χαρακτηριστικά την περίπτωσή της: «Μου είπε ο Τεχνικός Διευθυντής μας ότι μια κυρία από το πλήρωμα καμπίνας θέλει να γίνει μηχανικός. “Μετά χαράς”, απάντησα, “αρκεί να βεβαιωθούμε ότι ξέρει τι ακριβώς σημαίνει αυτή η δουλειά”. Την κάλεσα στο γραφείο μου και διαπίστωσα ότι γνωρίζει πολύ καλά και είναι αποφασισμένη».

Η κ. Χατζηχριστοφή ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της, πέρασε με εξαιρετικό βαθμό τις εξετάσεις, έγινε μηχανικός και σήμερα εργάζεται στη συντήρηση επιπέδου γραμμής πτήσεων με δικαίωμα υπογραφής. «Είναι κοπιαστική εργασία», μας λέει. «Σηκώνουμε βάρη, χειριζόμαστε εργαλεία, κρεμόμαστε από ιμάντες, εργαζόμαστε στο ύπαιθρο. Αλλά δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Είναι αυτό που ονειρεύτηκα και αυτό κάνω».

Και η κ. Ταχλιαμπούρη συμπληρώνει: «Όπως και όλοι οι συνάδελφοί μας, εργαζόμαστε μέρα και νύχτα, στην πίστα, με ήλιο, με κρύο, με βροχή. Δεν είναι η δουλειά μας αποκλειστικά στο υπόστεγο ούτε αποκλειστικά στην Αθήνα. Κάνουμε επιδιορθώσεις βλαβών σε νησιά, ακόμα και εκτάκτως στο εξωτερικό, αν η βλάβη συμβεί εκτός έδρας».

Η κ. Χατζηχριστοφή θυμάται χαρακτηριστικά: «Ένα μεσημέρι ήρθαμε για τη βάρδια και μας ενημέρωσαν ότι ένα αεροσκάφος μας βρισκόταν με βλάβη στις Βρυξέλλες. Μαζέψαμε τα εργαλεία και τα ανταλλακτικά, πήγαμε, το επιδιορθώσαμε επιτόπου και επιστρέψαμε το βράδυ». Το διηγείται και τα μάτια της λάμπουν. «Χαίρομαι την κάθε μέρα», λέει.

Στη βαριά συντήρηση εργάζεται και η κ. Σοφία Παυλίδου. Ως η πιο μικροκαμωμένη, την προτιμούν για κάθε εργασία που απαιτεί πρόσβαση σε στενά και δύσκολα σημεία του αεροσκάφους. «Είναι ένα από τα πλεονεκτήματά μας», λέει χαμογελώντας και τονίζει ότι η επιδεξιότητα των χεριών τους είναι, πολλές φορές, ανώτερη από εκείνη των αντρών συναδέλφων τους. «Κάποιες δουλειές απαιτούν μυϊκή δύναμη, κάποιες άλλες ελιγμούς και επιδεξιότητα. Η ομάδα πρέπει να έχει άτομα με ικανότητες που αλληλοσυμπληρώνονται».

Πώς αντιμετωπίζει ο περίγυρος το γεγονός ότι κάνει ένα «αντρικό», στη συνείδηση πολλών, επάγγελμα; «Το να λες ότι είσαι μηχανικός αεροσκαφών προκαλεί πάντα εντύπωση. Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει την παρουσία μας σε αυτόν τον χώρο». Η δουλειά του μηχανικού απαιτεί συνεννόηση με πολλές άλλες ειδικότητες. «Εκτός από τους συναδέλφους μας, μιλάμε και με τους πιλότους, με το πλήρωμα, με το προσωπικό εδάφους, κανείς δεν περιορίζεται στενά στο αντικείμενό του. Η εργασία μας είναι ομαδική και η συνεργασία απαραίτητη».

Σε αυτό συμφωνεί και η κ. Αρετή Δραγώνα. «Η ικανότητα επικοινωνίας είναι προαπαιτούμενο. Πρέπει μεν μονίμως να διαβάζεις, αλλά ταυτόχρονα πάντα να ρωτάς και να ακούς τους συναδέλφους σου, παλαιότερους και νεότερους. Το αεροπλάνο εξελίσσεται και μαζί του εξελισσόμαστε κι εμείς, μαθαίνοντας νέες τεχνολογίες και μεθόδους. Για παράδειγμα, πρόσφατα εκτελέσαμε αλλαγή ριναίου σκέλους, μια πολύ δύσκολη εργασία για την οποία συνεργαστήκαμε με τους πιο έμπειρους μηχανικούς μας, την αναλάβαμε από την αρχή και την εκτελέσαμε με τον καλύτερο τρόπο».

Η κ. Στέλλα-Δέσποινα Λαρεντζάκη είναι ηλεκτρονικός, με ειδίκευση, μεταξύ άλλων, στο σύστημα πλοήγησης. «Το αεροπλάνο είναι μια συναρπαστική μηχανή. Σε αυτό βρίσκουν εφαρμογή όλοι οι κανόνες της φυσικής, των μαθηματικών, της χημείας, της ηλεκτρολογίας, της μηχανολογίας, έχει τα πάντα. Βλέπεις τις θεωρητικές σου γνώσεις να βρίσκουν εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο. Είναι ένα αντικείμενο εργασίας που δεν θα βαρεθείς ποτέ».

Οι επιφυλάξεις της οικογένειας αποτελούν πάντα έναν παράγοντα που οι γυναίκες μηχανικοί έπρεπε να ξεπεράσουν. Η κ. Κάτια Γεωργιάδου είχε, επιπλέον, και το θέμα της μετοίκησης. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κύπρο και οι γονείς μου δεν ένιωθαν άνετα με το ενδεχόμενο να φύγω. Ως κοριτσάκι, ασχολιόμουν με τον χορό και τη μουσική, και αυτό τους ήρθε λίγο απότομα, τους φάνηκε μεγάλη μεταστροφή. Τώρα, βέβαια, πετάνε με τα αεροπλάνα που συντηρώ, νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά και είναι περήφανοι». Χρειάστηκε να προσπαθήσει περισσότερο από όσο κάποιος άντρας συνάδελφός της; «Ξεκάθαρα», απαντά.

1587187_aegean_women_lifo_-6-

«Πολλές φορές και για τα αυτονόητα. Όμως, στην AEGEAN διαπίστωσα ότι κανείς δεν δίνει σημασία στο φύλο. Εδώ κρίνεσαι από το πώς εργάζεσαι και πώς συνεργάζεσαι. Η όποια αμφιβολία υπάρχει στο μυαλό κάποιου μπορεί να πηγάζει από κάποιο στερεότυπο ή από το ότι μια κοπέλα δεν του φαίνεται αρκετά δυνατή ή αρκετά ψηλή. Αλλά η δύναμη και το ύψος δεν παίζουν κανένα ρόλο όταν μια εργασία πρέπει να γίνει σε στενό σημείο ή απαιτεί την ύψιστη επιδεξιότητα και λεπτές κινήσεις».   Τα στερεότυπα μπορεί να υπήρχαν στις παλαιότερες γενιές, τονίζει ο κ. Αλούκος. Ωστόσο, «ακόμα κι αν κάποιος θα ήθελε να τα εκφράσει, το περιβάλλον είναι έτσι δομημένο που δεν θα το κάνει ποτέ». Ο ίδιος τονίζει δύο ακόμα πλεονεκτήματα των γυναικών μηχανικών: «Πρώτον, είναι καλύτερες στο διάβασμα, πιο μελετηρές. Δεύτερον, όποτε εντάχθηκε μια κοπέλα σε ομάδα αντρών, η συνολική συμπεριφορά τους επηρεάστηκε προς το καλύτερο – είναι γνωστό ότι ο κώδικας επικοινωνίας μεταξύ αντρών δεν είναι ακριβώς με το “σεις” και με το “σας”».   Σήμερα, στο line και στο base maintenance, στη λεγόμενη «πρώτη γραμμή» της συντήρησης, απασχολούνται δέκα γυναίκες. «Η συνεργασία δεν διαφέρει από εκείνη με έναν άντρα μηχανικό», αναφέρει ο κ. Χρήστος Νάτσιος, Διευθυντής Συντήρησης. «Ποτέ δεν έχω δεχτεί αναφορά ή παράπονο από τους υπευθύνους ή τους επόπτες για εκείνες. Αλλά και ποτέ δεν έχει έρθει κάποια να μας πει ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει κάποια δουλειά επειδή είναι κοπιαστική. Θα την αναλάβει κανονικά και, αν χρειαστεί, θα ζητήσει τη σχετική βοήθεια ή θα ζητήσει κάποιος άλλος από εκείνες βοήθεια. Γιατί η συνεργασία είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεν υπάρχει one man show ή one woman show στην αεροπορία. Δεν μπορεί να τα ξέρει ένας όλα. Όλοι συνεργάζονται με όλους».

Κουλτούρα ισότητας

Στις διοικητικές θέσεις της Τεχνικής Διεύθυνσης τηςAEGEAN, οι μισές από τις θέσεις ευθύνης ανήκουν σε γυναίκες. Αξιέπαινη επίδοση και ποσοστό που δύσκολα συναντάς ακόμα και σε εταιρείες με αποκλειστικά δουλειές γραφείου. Αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γερογιάννης δεν βρίσκει κάτι παράξενο σε αυτό: «Για να πω την αλήθεια, αυτός ο έπαινος μου μοιάζει λίγο κενός. Στην AEGEAN, από την πρώτη μέρα γυναίκες αναλάμβαναν θέσεις ευθύνης, όπως η επικεφαλής του λογιστηρίου μας, η επικεφαλής του συστήματος κρατήσεων, η επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Τιμών και Τιμολογιακής Πολιτικής, η επικεφαλής των Υπηρεσιών Εδάφους στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Δεν ετέθη ποτέ ως στόχος, ως ζητούμενο. Απλώς επιλέγαμε πάντα τον κατάλληλο άνθρωπο για τη θέση. Δεν χρειάστηκε καν να το συζητήσουμε, να το προσπαθήσουμε ή να το επιβάλουμε, μας ήταν απόλυτα φυσικό».

Έτσι, όταν το 2013 εμφανίστηκαν οι πρώτες υποψήφιες μηχανικοί, δεν υπήρξε ο παραμικρός δισταγμός. «Με χαροποίησε όταν είδα ότι προσλάβαμε κοπέλες. Μάλιστα, οι ίδιες ζήτησαν να απασχοληθούν στην καθημερινή συντήρηση, που είναι το πιο απαιτητικό κομμάτι. Κι επειδή γνωρίζω ότι στο μυαλό των ανθρώπων καμιά φορά υπάρχουν εδραιωμένες αντιλήψεις, στα όρια των προκαταλήψεων, είχα τον νου μου από την αρχή για το ενδεχόμενο οι κοπέλες αυτές να μην τύχουν δίκαιης μεταχείρισης στην πορεία και στην εξέλιξή τους. Όμως, επειδή η εταιρεία από το ξεκίνημά της έχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία και περνάει στους ανθρώπους της αξίες όπως αξιοκρατία, ισότητα, σεβασμός και ακεραιότητα, τότε δεν χρειάζεται καν να τονίσεις το αυτονόητο. Κανείς δεν ήρθε να μας πει πως αμφιβάλλει για ένα στέλεχος ότι δεν τα καταφέρνει επειδή είναι γυναίκα. Δεν υπήρξε ποτέ στην AEGEAN τέτοια νοοτροπία και, αν κάποιοι άνθρωποι είχαν τέτοιες ιδέες, δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία ή το έδαφος να τις εκφράσουν».

Η εταιρεία, όμως, δεν έχει μόνο υπαλλήλους, έχει και πελάτες. Ορισμένοι επιβάτες, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα, μπορεί να αναπαράγουν στερεότυπα που δεν θέλουν τις γυναίκες ικανές να αναλάβουν τέτοιους ρόλους. Ο κ. Γερογιάννης είναι κατηγορηματικός: «Χαιρόμαστε για τις γυναίκες μηχανικούς μας, όπως και για όλους τους ανθρώπους της οικογένειας της AEGEAN, που τιμούν την εμπιστοσύνη μας και δουλεύουν σκληρά για να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους επιβάτες μας».

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) έχει αναλάβει την πρωτοβουλία 25by2025, σύμφωνα με την οποία οι αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών σε ανώτερες θέσεις στο 25% κατ’ ελάχιστο. «Στη συνολική ανώτερη διοικητική ομάδα των 70 ατόμων, εμείς ήδη καλύπτουμε και ξεπερνάμε αυτό το ποσοστό», τονίζει ο κ. Γερογιάννης, «και μάλιστα χωρίς να το επιβάλλουμε. Άξιοι άνθρωποι προχωρούν και εξελίσσονται».

1587188_aegean_women_lifo_-7-

Ειδικές αποστολές

Η κ. Ελένη Λιανού είναι Διευθύντρια του Τμήματος Ειδικών Εφαρμογών και διετέλεσε Engineering Manager για δέκα χρόνια. Με σπουδές αεροναυπηγικής, εργάζεται στην AEGEAN από το 2000 και, ουσιαστικά, μεγάλωσαν η μία την άλλη. Έχει συμμετάσχει και έχει επιβλέψει την παραλαβή κάθε νέου αεροσκάφους της AEGEAN από το 2007. Όταν το 2009 ανέλαβε Engineering Manager, ήταν η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε τόσο υψηλή θέση σε τεχνικό τμήμα.

«Η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει καθετί ειδικό και εξειδικευμένο, που δεν ανήκει στις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας. Αυτό τον καιρό, είμαι υπεύθυνη για τις παραλαβές των νέων αεροσκαφών Α320neo, είμαι ο συνδετικός κρίκος της εταιρείας με τον κατασκευαστή σε οτιδήποτε τα αφορά. Μεταξύ άλλων, ασχολούμαι με τη διαμόρφωση των αεροσκαφών, τις τεχνικές τους παραμέτρους, το είδος των καθισμάτων, τον διάκοσμο, τους χώρους του πληρώματος και των επιβατών, οτιδήποτε μπορεί ο πελάτης να επιλέξει από τον κατασκευαστή».

Επιπλέον, οι γνώσεις της ως μηχανικού τής δίνουν τη δυνατότητα –και την ευθύνη– να είναι επικεφαλής της ομάδας τηςAEGEAN η οποία ελέγχει και παραλαμβάνει κάθε νέο αεροσκάφος στον στόλο, τόσο από τεχνικής όσο και από κανονιστικής πλευράς. «Την εποχή που σπούδαζα, ήταν δύσκολο ακόμα και να εξηγήσω σε κάποιον που με ρωτούσε ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενό μου. Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι νέες κοπέλες έχουν την ευκαιρία, όπως δείχνει το παράδειγμα της AEGEAN, να ακολουθήσουν την κλίση τους και τα όνειρά τους σε αυτό το υπέροχο επάγγελμα».

Διάδοχος της κ. Λιανού στη θέση της Διεύθυνσης του Τμήματος Μελετών είναι, εδώ και λίγο καιρό, η κ. Λουίζα Μακιάρη. «Δουλειά μας είναι να παρακολουθούμε τους κανονισμούς και τις οδηγίες που έρχονται από τις αεροπορικές ή τις κρατικές αρχές και από τον κατασκευαστή, ώστε ο στόλος μας να είναι ασφαλής και αξιόπλοος. Κάνουμε τις μελέτες που χρειάζονται, διαπιστώνουμε αν οι οδηγίες αυτές προϋποθέτουν τεχνικές ή άλλες εργασίες και προσαρμογές, τις προωθούμε στα αντίστοιχα τμήματα και σε συνεργασία μαζί τους παρακολουθούμε την υλοποίησή τους».   Με σπουδές αεροναυπηγικής και ειδίκευση στον σχεδιασμό συστημάτων πλοήγησης, εργάζεται στην AEGEAN από το 2014, αρχικά ως Avionics Engineer προερχόμενη από την Olympic Air. Στο μυαλό της «λειτουργούν» όλα τα εξαρτήματα του αεροσκάφους και μαζί τους οι νόμοι και οι διαδικασίες που τα διέπουν. Σαν ένας εξομοιωτής πτήσης με καρφιτσωμένους πάνω του τους κανονισμούς. Είναι ειδική στο τεχνικό αντικείμενο και προϊσταμένη πολλών αντρών.

«Ποτέ δεν συνάντησα δυσπιστία που να προέρχεται από το γεγονός ότι είμαι γυναίκα, αλλά ούτε και είχα ποτέ ευνοϊκή μεταχείριση. Κάθε κρίση ή έπαινος προέρχεται αποκλειστικά από το αποτέλεσμα της δουλειάς μας».

Το γραφείο της κυρίας Μακιάρη «βλέπει» στο υπόστεγο όπου εκτελούνται οι εργασίες επισκευής. «Κάθε φορά που βγάζουμε ένα αεροσκάφος έτοιμο για πτήση, νιώθουμε ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Δεν το συνηθίζεις ποτέ αυτό, είναι πάντα συναρπαστικό».

Η κ. Βάνα Καρδάση είναι Διευθύντρια του Τμήματος Αυτοματοποίησης και Βελτιστοποίησης Διαδικασιών. «Δουλειά μας είναι ο “ηλεκτρονικός” συντονισμός σε πραγματικό χρόνο όλων των ενεργειών που εκτελούνται καθημερινά από τους συναδέλφους όλων των τμημάτων που εμπλέκονται στη συντήρηση των αεροσκαφών, η καλύτερη υποστήριξη των συναδέλφων μέσω software για την υλοποίηση των διαδικασιών και η αποτύπωση όλων αυτών των ενεργειών σε στοιχεία που οδηγούν στη συνεχή βελτίωση του τρόπου δουλειάς και επικοινωνίας όλων των τμημάτων και κατά συνέπεια και της αποτελεσματικότητας. Υλοποιούμε τα εργαλεία εκείνα (λογισμικό και διαδικασίες) που μας επιτρέπουν να αποτυπώνουμε ηλεκτρονικά κάθε δραστηριότητα στο τεχνικό τμήμα. Για παράδειγμα, αναλύοντας όλα τα δεδομένα που έρχονται από τους μηχανικούς της πρώτης γραμμής, προλαμβάνουμε βλάβες προτού συμβούν. Κάθε αεροπλάνο καταγράφει τις παραμέτρους της λειτουργίας του και παράγει δεδομένα που τα αναλύουμε, γνωρίζουμε τι ακριβώς μας “λέει” το κάθε σύστημα και εξασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία του,παρεμβαίνοντας πριν χρειαστεί. Ειδικότερα στα νέα αεροσκάφη Α320neo, τα συστήματα θα μας “μιλούν” σε πραγματικό χρόνο εν ώρα πτήσης».

Κατά την περίοδο που η AEGEAN εξέταζε την ανανέωση του στόλου της, το τμήμα αυτό διενήργησε όλες τις προσομοιώσεις για το κόστος στην περίπτωση επιλογής του ενός κατασκευαστή ή του άλλου. «Είχαμε δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο που υπολόγισε το κόστος συντήρησης για τα επόμενα δώδεκα χρόνια για κάθε δεδομένη επιλογή». Με σπουδές μαθηματικών, εργάζεται στην AEGEAN από το 2001.

Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ της ομάδας της είναι η χρήση φορητών συσκευών (tablets) από τους μηχανικούς. «Με τη διαδικασία αυτή απλοποιείται το γραφειοκρατικό κομμάτι της καθημερινής δουλειάς και έτσι αποφορτίζονται οι μηχανικοί μας της πρώτης γραμμής. Παράλληλα, εξοικονομούμε ετησίως περίπου τέσσερις τόνους χαρτί. Σχεδιάσαμε το λογισμικό, περάσαμε νύχτες με τους μηχανικούς στο υπόστεγο και στη ράμπα του αεροδρομίου, για να δούμε πώς ακριβώς εργάζονται και τι προβλήματα πρέπει να τους λύσουμε. Λατρεύω τη δουλειά μου, είναι δημιουργική, πάντα κάτι μαθαίνω και μοιράζω τη γνώση».

Πηγή: www.lifo.gr